Kaderesearch

Aanhangwagen Verlichting

Iedereen weet hoe belangrijk en noodzakelijk verlichting voor een aanhanger is. Er zijn veel verschillende soorten en merken verlichting, ook nog eens met allerlei verschillende functies en dat kan soms verwarrend zijn natuurlijk. Welke soort verlichting kan ik het beste kiezen? En welke functies zijn er allemaal nodig?

Verlichting set

Ben je opzoek naar nieuwe verlichting voor de aanhanger en wil je in één keer klaar zijn. Dan is het ideaal om een verlichting set aan te schaffen. Zo weet je zeker dat alles bij elkaar past en dat je gelijk de juiste kabels hebt. Het is dus super eenvoudig om een verlichting set aan te sluiten met plug & play connectoren. Dit voorkomt dat je moet knutselen met losse draden.  

Wel of geen losse lichtbalk?
Lichtbalken worden veel gebruikt op kleine aanhangers en boottrailers. Lichtbalken zijn ideaal omdat je zelf geen losse lampen of bedrading hoeft te monteren op trailer of aanhanger. Ook heb je alles gelijk bij elkaar aangesloten en gemonteerd.

Bij het monteren van de lichtbalk is het de beste manier om de lichtbalk vast te bouten op de achterzijde van de trailer of aanhangwagen. Met een houten aanhanger kan je er ook voor kiezen hem vast te schroeven.
Het nadeel van een lichtbalk is dat hij niet gemonteerd kan worden op alle aanhangwagens. Ook heb je geen keuze in de soort verlichting op de balk.

LED verlichting

Waarom kiezen voor LED verlichting?
LED verlichting heeft in het algemeen een erg strak modern design. Maar het grootste voordeel van de LED verlichting is het energieverbruik. De lampen verbruiken minder stroom en zijn daardoor een stuk duurzamer. Ook hebben de lampen een veel hoger aantal branduren, waardoor ze ook nog eens een stuk langer meegaan. 

Led converter

Het kan soms helaas zo zijn wanneer je de LED verlichting hebt aangesloten dat de verlichting storing een heeft. Dat uit zich bijvoorbeeld in te snel knipperende lampen. Deze storing wordt vaak veroorzaakt doordat de verlichting te weinig weerstand biedt.

Als je een storing van de LED verlichting wil voorkomen kan je ervoor kiezen om een LED-converter control box tussen de verlichting en de auto te plaatsen. De box zorgt voor meer weerstand, en dat voorkomt de storing

Achterlicht bescherming

Voorkom schade aan je verlichting en monteer beschermrekken. Beschermrekken zijn er in verschillende afmetingen, direct uit voorraad leverbaar. Monteer de rekken en de achterlichten gaan langer mee!

Hoe sluit ik mijn verlichting aan

 Er zijn twee verschillende soorten stekkers. De 7-polige stekker en de 13-polige stekker. Voor de 13-polige stekkers gelden meer mogelijkheden, maar de 13-polige stekkers worden alleen gemonteerd in de nieuwere auto’s, aanhangers en caravans. 

Het aansluiten van de verlichting is vrij eenvoudig, de meeste hoofdkabels zijn plug&play. Het enige wat er moet gebeuren is het monteren van de verlichting zelf.

 

Regels verlichting aanhanger

Net als bij een auto is bij een aanhanger verlichting natuurlijk verplicht. De regels variëren wel, dat heeft te maken met de afmetingen van de aanhangwagen.
Hieronder vind je de regels:

 • Twee stadslichten indien de aanhanger breder is dan 1,60 m

 • Twee richtingaanwijzers aan de achterzijde van het voertuig;

 • Twee achterlichten;

 • Twee remlichten;

 • Kentekenplaat verlichting;

 • Twee rode retroreflectoren aan de achterzijde van het voertuig; het gekke hiervan is dat ze als driehoek reflector wel verplicht zijn voor de typegoedkeuring maar dat hierna je iedere vorm reflector mag plaatsen volgens de permanente eisen.

 • Één mistachterlicht in of links van het midden langs vlak van het voertuig;

 • Twee witte retroreflectoren aan de voorzijde van het voertuig;

 • Ambergele retroreflectoren aan elke zijkant van het voertuig, de achterste retroreflector aan de zijkant mag rood zijn;

 • Twee markeringslichten aan de voorzijde en twee aan de achterzijde van het voertuig, indien het voertuig breder is dan 2,10 m

 •  Zijmarkeringslichten indien het voertuig langer is dan 6,00 m.

 

https://www.aanhangwagendirect.nl/